marți , 23 ianuarie 2018

Ski sau snowboard? informatii utile

Alege echipamentul de schi sau snowboard în funcție de felul în care te dai

snowboard_jump_by_mautz-d5ejqs1

Expertul în ski al lunii
Alex Borșan schiază de aproape 30 de ani, dar a devenit cu adevărat interesat de schi în urmă cu 15. În 2007, a pornit derdelus.ro, site pe care scrie despre schi și subiecte conexe indiferent de anotimp. Din 2011, este instructor de schi ISIA, level 2.

Carve
Schiorilor avansați le place să se gândească la schiul de pârtie ca la un bisturiu. Cu cât sportivul are mai multă experiență, cu atât mai precis va fi bisturiul. Asta înseamnă că schiul trebuie să fie rigid, îngust, în general destul de scurt pentru viraje scurte, de slalom. Dacă petreci mai mult timp pe pârtiile perfecte din Elveția, un schi mai lung, de slalom uriaș, e o altă alegere foarte bună.

De ce trebuie să ții cont
E genul de schi la fel de specializat ca și cel de powder, pentru că cere pârtii foarte bine întreținute și libere.

Off-piste
Datorită transformărilor la care au fost supuse în ultimii ani, acum poți alege dintre zeci de variante îmbunătățite. Lățimea trebuie să fie de minimum 100 de milimetri, iar lungimea similară cu a schiorului; există totuși sportivi care le preferă mai lungi. La varianta rocker, curbura vârfului și uneori a cozii începe la distanță mică de clăpar; iar cele cu flex progresiv sunt rigide în zona clăparului, înmuindu-se spre vârf și coadă.

De ce trebuie să ții cont
Cu cât schiul este mai lat și mai rocker, cu atât va fi mai bun în powder. În general, schiul de off-piste e a doua pereche de schiuri în care investește un schior obișnuit.

All-mountain
Până nu demult, schiurile all-mountain erau privite ca schiurile care fac de toate, dar nimic bine. Acum tot mai multe modele sunt ideale în 90% dintre situațiile cu care se confruntă un schior obișnuit.

De ce trebuie să ții cont
-> Lungimea schiurilor trebuie să fie mai mică sau apropiată de înălțimea schiorului;
->Lățimea în zona mediană ar trebui să fie de 80-90 de milimetri, iar radiusul de 16-20 de metri;
->În zona mediană și a cozii e important ca rigiditatea schiului să fie mare, iar spre vârf medie.
->Tehnologia rocker e omniprezentă, așa că sunt șanse foarte mari ca pe viitor să optezi pentru schiuri de acest gen, care te vor ajuta să te dai în afara pârtiei.

Freestyle
Dacă acum câțiva ani snowparkurile erau populate în majoritate de pasionații de snowboard, în ultimii ani balanța înclină în favoarea schiorilor. Ai nevoie de schiuri twin-tip (curbate identic la ambele capete), cu coada și vârful moi pentru butter-uri, landing-uri și pop. Schiul poate fi chiar simetric, iar legăturile vor fi montate cât mai aproape de centrul acestuia.

De ce trebuie să ții cont
Cu cât ești mai tentat de ieșiri în off-piste, cu atât schiul va fi mai lat. Dar, în general, schiul de parc este și un all-mountain, mai „vioi“ și „mai pus pe distracție“ decât un all mountain classic.

Alege corect echipamentul
Cel mai important criteriu de alegere a schiurilor e greutatea schiorului, nu înălțimea. Sau, mai corect spus, forța pe care reușește să o pună în schiuri – o combinație de greutate, înălțime, viteză și tehnică. Regulile generale spun: cu cât mai de off-piste e schiul, cu atât va fi mai lat, mai lung, mai rocker, mai soft.
De asemenea, trebuie ținut cont că diferite tipuri de schiuri au lungimi „nominale“ apropiate, dar lungimi „efective“ care diferă mult. Cea nominală apare inscripționată pe schi, iar cea efectivă este bucata care intră în contact cu zăpada.
Ce e de comparat aici: (100 + greutatea schiorului în kilograme) vs (lungimea schiului în centimetri). Nu trebuie uitat de nivelul schiorului – în general, cei avansați preferă schiurile mai lungi, ca să prindă viteză mai mare, dar și pentru că de regulă ei supun schiul unor forțe de torsiune mult mai mari.

Skier

Expertul în snowboard al lunii
Dan Marcu se dă cu placa de opt ani și este instructor ISIA level 3, shop manager la Switch Ski and Surf și membru în mai multe asociații, cum ar fi Asociația Practicanților de Snowboard din România și Asociația Monitorilor de Schi Profesioniști din România.

Pârtie
Pentru cei care parcurg mulți kilometri pe pârtie, este indicat să-și aleagă o placă direcțională, cu un grad de rigiditate mai ridicat (șapte-opt). Este important ca și legăturile să fie mai rigide, pentru a asigura controlul plăcii la viteză, iar încălțămintea ideală trebuie să fie mai tare și cât mai confortabilă.

De ce trebuie să ții cont
Când te dai pe pârtie, poți folosi și un set-up de competiție ca placa direcțională de concurs, cu legăturile forward și hardboots, însă nu este chiar cea mai confortabilă alegere.

Freestyle
Construcția twin (simetrică) a plăcilor de snowboard este definitorie pentru acest stil. Și, deși numele te duce cu gândul la profesioniști, echipamentul de freestyle este indicat și începătorilor.
Rigiditatea redusă a plăcii, a legăturilor și a încălțămintei oferă mobilitatea necesară executării trickurilor cu stil, iertând totodată o parte dintre erorile comise de începători. O placă mai moale și cu tehnologii de genul tripple base, v-rocker, banana tech, s-rocker etc. te poate ajuta să ai o evoluție rapidă în freestyle.

De ce trebuie să ții cont
Investește într-o placă twin-tip dotată cu tehnologiile mai sus menționate, de rigiditate trei-patru, legături cu rigiditate medie și încălțăminte moale.

Off-piste
Pentru acest stil, placa trebuie să fie direcțională, cu coada mult mai scurtă decât vârful – ca să plutești mai ușor pe zăpadă. Unele modele de plăci au coada decupată asemenea unei cozi de rândunică, pentru a o putea scufunda mai ușor în zăpadă. Tehnologiile de tip rocker sunt foarte utile în aceste condiții, oferind o manevrabilitate mai bună a plăcii. Perechea de boots și legăturile trebuie să aibă o rigiditate mai mare decât media, care să permită controlul plăcii.

De ce trebuie să ții cont
Optează pentru o placă rigidă direcțională cu rocker și coadă de rândunică ori fără, pentru încălțăminte mai rigidă și legături ceva mai dure.

All mountain
Chiar dacă nu există un echipament bun la toate, poți găsi un compromis. O placă all mountain trebuie să aibă o construcție direcțional twin, adică să fie construită simetric, dar să aibă vârful plăcii puțin mai lung decât coada. Practic, amprenta pe zăpadă este simetrică, însă distanța de la vârf la șuruburi este mai mare decât cea de la coadă la șuruburi. Astfel, placa poate fi folosită și la freestyle și off-piste în condiții decente.

De ce trebuie să ții cont
Legăturile trebuie să aibă o rigiditate medie și să fie confortabile – regulă valabilă și pentru perechea de boots –, ca să-ți controlezi mișcările pe pârtie și să ai mobilitate pentru trickuri.
Tehnologiile de tip rocker (v-rocker, triple base, banana etc.) ajută la aterizări și la datul pe lângă pârtie.
Placa direcțional twin și legăturile trebuie să aibă o rigiditate medie (cinci-șase).

Alege corect echipamentul
Încălțămintea Este elementul central al echipamentului de snowboard. Trebuie să stea fixă, fără să-ți creeze disconfort. Majoritatea modelelor sunt prevăzute cu un liner interior care, în timp, se adaptează formei piciorului. Dacă nu știi ce vrei să încerci (freestyle, off-piste, pârtie), cumpără-ți o pereche cu rigiditate medie. Pentru freestyle, alege o pereche de boots mai moi, iar pentru viteză și ture prin pădure ia-ți unii mai rigizi. Ia în calcul și propria greutate. De exemplu, rigiditate cinci poate să însemne rigiditate trei pentru o persoană mai grea cu 30 de kilograme.
Legăturile și placa Dacă nu te-ai hotărât asupra unui stil anume, alege o placă și legături medii ca rigiditate. Pentru începători, sunt recomandate plăcile mai moi, cu tehnologii tip rocker – care reduc riscul căzăturilor. Plăcile mici virează mai ușor, cele moi sunt mai „jucăușe“ pe pârtie, cele lungi oferă o stabilitate mai bună la viteză, iar plăcile rigide asigură un control mai bun.

Reguli de bună‑conduită pe pârtie
„Ideea e să te comporți ca și cum ai fi la volanul unei mașini. Când ești pe pârtie trebuie să fii atent la cel din față, să nu faci schimbări bruște de direcție, să imprimi un anumit mers. Este zona în care au loc şi cele mai multe accidente pe timpul iernii.“

d6086de322f98f66cc694f32ea284557_L

Check Also

De unde vine obiceiul de a ciocni paharele la petreceri?

Obiceiul de a ciocni paharele, la o petrecere, la o intalnire intre prieteni, gest insotit, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Wordpress SEO Plugin by SEOPressor